Dnia 23 lutego 2017r. na scenie Kutnowskiego Domu Kultury podsumowano konkursy realizowane w ramach tegorocznego Festiwalu Frankofonii. Nie zabrakło organizatorów:
p. Grażyna Mojsiej, p. Anna Wdowiak, p. Anna Adamowska, p. Dorota Kępińska, p. Joanna Wilińska, p. Justyna Łuczak  i p. Magdalena Trzeciak-Jóźwiak. Projekt realizowali nauczyciele języka francuskiego z kutnowskich szkół, przy współudziale Urzędu Miasta Kutno, Kutnowskiego Domu Kultury i stowarzyszenia „Łódzkie bardziej francuskie a także wsparcia sponsorów. W uroczystości wzięli również udział wiceprezydent miasta Kutna p. Jacek Boczkaja, starosta kutnowski p. Krzysztof Debich, dyrektor KDK p. Radosław Rojewski  oraz wicedyrektor Zespołu Szkół nr 3 im. W. Grabskiego w Kutnie p. Henryka Engel. Swoje umiejętności artystyczne można było zaprezentować w konkursie piosenki francuskiej, konkursie plastycznym i konkursie recytatorskim a także „wiedzowym”. My także zdobyliśmy nagrody!

I miejsce – Sylwia Biegalska klasa III TOR w konkursie recytatorskim „Mały Książę”

III miejsce – Patryk Gaś klasa I TL w konkursie recytatorskim „Mały Książę”

Ponadto, w dniu 27 lutego 2017r. pan Wojciech Banasiak – dyrektor Zespołu Szkół Nr 3 im. W. Grabskiego w obecności pani Magdaleny Trzeciak-Jóźwiak – nauczycielki języka francuskiego wręczył w/w uczniom dodatkowe nagrody ufundowane przez szkołę. Pan dyrektor pogratulował Sylwii i Patrykowi sukcesów oraz złożył podziękowania i gratulacje nauczycielce. Wszystkim  uczestnikom konkursów dziękujemy za liczny udział w naszej zabawie a nagrodzonym i wyróżnionym uczniom gratulujemy talentu i życzymy dalszych sukcesów! Wielką ucztą dla uszu uczestników przedostatniego dnia Frankofonii w Kutnie był występ francuskiego wokalisty Chrisa Schittulli i polskiego pianisty jazzowego Bogdana Hołowni. Koncert, który odbył się w ramach IV edycji festiwalu miał miejsce w Kutnowskim Domu Kultury. Po koncercie, z okazji Tłustego Czwartku przygotowano słodki bufet w stylu francuskim, a wśród nich: róże z ciasta francuskiego i jabłek, kruche rogaliki, mini pączki oraz słodkie babeczki z musem.


Koordynator projektu pani Magdalena Trzeciak-Jóźwiak, oprawa fotograficzna pani Agata Krzyżyńska.