Zapraszamy uczniów naszej szkoły, a także uczniów szkół podstawowych do udziału w konkursach i debacie przygotowywanych w ramach III Tygodnia Polskiej Kultury i Historii, który odbędzie się w Zespole Szkół nr 3 im. Władysława Grabskiego w dn. 16-20 marca 2020 r.
Celem przedsięwzięcia jest upamiętnienie wydarzeń i postaci ważnych dla polskiej kultury i historii, w tym rocznicy wydania Ody do młodości i wartości artystycznej Pana Tadeusza Adama Mickiewicza oraz losów Żołnierzy Wyklętych.
Zapraszamy do udziału w:
- debacie o młodości;
- konkursie wiedzy i na prezentację dot. losów Żołnierzy Wyklętych;
- konkursie wiedzy pt."Smacznie i wytwornie - kultura kulinarna i gościnność polskiej szlachty w Panu Tadeuszu Adama Mickiewicza";
- konkursie literackim: "Polskie smaki" - przepis na potrawę polską stylem Adama Mickiewicza;
- konkursie fotograficznym sleeveface - "Ubierz się w książkę"/ „Ubierz się smacznie”.
WARUNKI UCZESTNICTWA I REGULAMINY
1) Debata o młodości - ustala Samorząd Uczniowski;
2) Konkurs wiedzy dot. losów Żołnierzy Wyklętych:
a) forma - quiz (pytania do wyboru);
1) Konkurs na prezentację dot. losów Żołnierzy Wyklętych:
a) temat prezentacji:
sylwetki oraz historia Żołnierzy Wyklętych lub przykłady pielęgnowania pamięci po Żołnierzach Niezłomnych w czasach współczesnych;
b) prace będą oceniane w dwóch kategoriach wiekowych:
I kategoria - szkoły podstawowe,
II kategoria - szkoły ponadpodstawowe;
c) wymogi techniczne: wykonanie w programie Power Point, maksymalna ilość – 20 slajdów; nagranie na płycie CD/DVD lub pendrivie;
d) praca indywidualna i wykonana samodzielnie;
d) ocenie będą podlegać oryginalność podejścia do tematu oraz zgodność z faktami historycznymi; prace zawierające rażące błędy historyczne nie będą podlegały ocenie.
e) TERMIN składania prac: do 05 marca 2020 r. na adres szkoły: Zespół Szkół nr 3 im. W. Grabskiego, ul. Kościuszki 24, 99-300 Kutno - osobiście lub za pośrednictwem poczty.
2) Konkurs wiedzy pt."Smacznie i wytwornie - kultura kulinarna
i gościnność polskiej szlachty w Panu Tadeuszu Adama Mickiewicza"
a) szkołę reprezentują drużyny dwuosobowe - zasadniczo nie więcej niż cztery;
b) forma konkursu: część I - test wiedzy; część II - turniej drużyn;
c) o zwycięstwie decyduje suma punków uzyskanych przez obu uczestników – członków drużyny: indywidualnie w cz. I i razem w cz. II;
d) o szczegółowym zakresie organizator poinformuje w osobnym e-mailu;
e) zgłoszenia należy złożyć w terminie do 20 lutego 2020 r. na adres e-mailowy szkoły: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript. lub pocztą: Zespół Szkół nr 3 im. W. Grabskiego, ul. Kościuszki 24, 99-300 Kutno
3) konkurs literacki: "Polskie smaki" - przepis na potrawę polską stylem Adama Mickiewicza:
a) praca indywidualna;
b) tekst napisany samodzielnie, oryginalny, dotychczas nienagradzany i niepublikowany;
c) forma utworu: wiersz - trzynastozgłoskowiec, tekst nie dłuższy niż 30 wersów;
d) treść utworu zawiera przepis na potrawę polską, uwzględnia potrzebne składnik i prezentuje sposób wykonania;
e) wymogi techniczne: tekst napisany czcionką 12, Times New Roman, w trzech egzemplarzach, podpisany pseudonimem autora;
f) kryteria oceny: spełnienie wymogów koniecznych oraz walory artystyczne;
g) TERMIN składania prac: do 05 marca 2020 r. na adres szkoły: Zespół Szkół nr 3 im. W. Grabskiego, ul. Kościuszki 24, 99-300 Kutno - osobiście lub za pośrednictwem poczty.
4) konkurs fotograficzny sleeveface - "Ubierz się w książkę"/ „Ubierz się smacznie”.
a) uczestnik fotografuje siebie lub inną osobę, zasłaniając twarz lub jej część, książką ("Ubierz się w książkę") lub owocem, warzywem albo wybranym produktem spożywczym („Ubierz się smacznie");
b) fotografie (czarno-białe lub barwne) powinny być wykonane w formie odbitek na papierze fotograficznym lub wydruku komputerowego dobrej jakości w wybranym przez siebie formacie;
c) każdy uczestnik może zgłosić maksymalnie 3 fotografie; fotografie muszą być samodzielnymi wytworami autora-uczestnika i mogą być zatytułowane; prace należy podpisać pseudonimem autora;
d) kryteria oceny: oryginalność i subiektywizm w ujęciu tematu oraz walory artystyczne;
e) TERMIN składania prac: do 05 marca 2020 r. na adres szkoły: Zespół Szkół nr 3 im. W. Grabskiego, ul. Kościuszki 24, 99-300 Kutno - osobiście lub za pośrednictwem poczty.
NAGRODY:
zwycięzcy poszczególnych konkursów otrzymają nagrody rzeczowe, a pozostali uczestnicy dyplomy.
TERMINARZ:
20 lutego 2020 r. - ostateczny termin zgłoszenia udziału w konkursie wiedzy pt."Smacznie i wytwornie - kultura kulinarna i gościnność polskiej szlachty w Panu Tadeuszu Adama Mickiewicza"
05 marca 2020 r.- ostateczny termin przyjmowania prac literackich, fotograficznych i prezentacji multimedialnych;
10 - 13 marca 2020 r. - ustalenie wyników konkursów przez komisje konkursowe;
16-20 marca 2020 - organizacja III TPKiH oraz oficjalne wręczenie nagród (termin szczegółowy zostanie podany przez Organizatora).
SPRAWY RÓŻNE
a) wszystkie prace biorące udział w konkursie stają się własnością Organizatora;
b) w przypadku wątpliwości i pytań prosimy o kontakt telefoniczny z koordynatorami
(tel.: (24) 355 78 79 lub e-mail:Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.; Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.; Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.)
c) w razie jakichkolwiek zmian w terminach Organizator poinformuje zainteresowane osoby.